Obor je vhodný pro dívky i chlapce a poskytuje střední vzdělání s výučním listem. Příprava žáků oboru je organizována jako dvouleté studium.
Vzdělávací program umožňuje získání všeobecných a odborných vědomostí, manuálních dovedností potřebných k vykonávání povolání pekař.
Během studia se žáci v rámci odborného výcviku naučí jednoduché činnosti při výrobě potravinářských výrobků, těst, hmot, náplní, polev, chleba, běžného pečiva, trvanlivého pečiva a cukrovinek.
Splnění povinné školní docházky.
Splnění zdravotní způsobilosti (potvrzení lékaře na přihlášce).
Přijímací zkoušky se nekonají.
Absolvent se uplatní v potravinářském průmyslu při vykonávání jednoduchých pekařských činností v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých a malých pekárnách a obchodních zařízeních.
Zpracovává suroviny a vyrábí běžný pekařský sortiment.
Uplatní se také při obsluze a jednoduché údržbě strojů a zařízení v potravinářské výrobě. Uplatnění je možné i v potravinářském prodeji.