Obor je vhodný pro dívky i chlapce a poskytuje střední vzdělání s výučním listem. Příprava žáků oboru je organizována jako tříleté studium.
Vzdělávací program umožňuje získání všeobecných a odborných vědomostí, manuálních dovedností potřebných k vykonávání povolání cukrář.
Během studia si žáci v rámci odborného výcviku osvojí znalosti a dovednosti
o zpracování surovin a polotovarů, naučí se zhotovovat moučníky, zmrzliny, krémy, dorty, rolády atd., zdobit a modelovat cukrářské výrobky, poznávat a pracovat
s cukrářskými pecemi, kuchyňskými roboty a ostatním zařízením cukrářské dílny.
Splnění povinné školní docházky.
Splnění zdravotní způsobilosti (potvrzení lékaře na přihlášce).
Přijímací zkoušky se nekonají.
Absolvent se uplatní v potravinářském průmyslu při vykonávání jednoduchých činností při výrobě potravinářských výrobků, zejména při výrobě cukrářských výrobků, jemného pečiva a trvanlivého pečiva.
Je připravován především pro výkon jednoduchých činností při skladování surovin
a pomocných látek, při přejímce, přípravě, třídění, úpravě a hodnocení surovin k technologickému zpracování při manipulaci se surovinami, polotovary a hotovými výrobky, při jejich hodnocení, balení a expedici.
Uplatní se při obsluze a jednoduché údržbě strojů a zařízení v potravinářské výrobě.